Stonehenge :dovada ancestrala ca egalitatea intre femei si barbati exista acum 5000 de ani
Arheologii au ajuns la concluzia recenta de importanta majora pe care femeile o detineau in sanul comunitatii preistorice. Aceste descoperiri se bazeaza pe ramasitele calcificate ale 14 femei, sub monumentul megalitic de la Stonehenge care denota rolul superior barbatilor, pe care il exersau.
Intre -2800 si -1100 ani, la cativa km de Salisbury in comitatul Wiltshire in sudul Anglei, monolitele de la Stonehenge nu au sfasit prin a si elibera secretele. Considerate de catre arheologi ca fiind cele mai importante monumente ceremoniale ale Neoliticului,Stonehenge reprezinta de asemenea locul une persoanele cele mai nobile si puternice ale societatii celte erau incinerate sau ingropate.
Stonehenge
In misiunea intreprinsa de catre arheologul Christie Willis, printre cele 23 de resturi umane regasite in groapa Aubrey 7, intr una dintre cele 57 de cavitati ale sitului, 1’ dintre acestea sunt femeil, lasant deci sa se inteleaga ca acestea jucau un rol foarte important in comunitatea societatii preistorice intre anii -2800 -2100.De asemnea au fost gasite accesorii pentru par, si alte bijuterii decorative din os.
Arheologia moderne revela ca femeile era puse la nivel de egalitate fata de barbati sia ceasta idee contrasteaza cu parerile anterioare precum care barbatii ar fi fost mai importanti datorita puterii fizice, a rolului de vanator si conducator. Cimitirele descoperite sunt rare iar la Stonehenge o adevarata exceptie.Oricine este ingropat la Stonehenge este susceptibil de a fi avut un rol capilat in socitate..familii nobile,profesori cu cunostinte particuliere, dirijanti politici. Prezenta scheletelor feminine lasa sa se inteleaga locul primordial pe care unele femei l au avut in societatea organizata in jurul regiunii. Pozitia sociala a femeii pare sa se fi deteriorat in anii 3000 inaintea erei noastre, dupa parerea expertilor.