Stabilirea unor reguli pentru traiul in familie: cat de importante sunt?
Multi parinti se intreaba daca ar trebui sa seteze niste reguli pentru traiul in familie odata cu venirea unui nou membru. Specialistii sustin ca o astfel de decizie este imperios necesara avand in vedere faptul ca regulile sunt esentiale pentru integrarea sociala a copilului, dar si pentru ca ii ofera un cadru evitandu-se astfel starile de anxietate.
Cum ar trebui sa arate aceste reguli pentru traiul in familie?
In primul rand, trebuie stabilit un program saptamanal in care sunt determinate perioadele de trezire, mese si somn; dar si alte reguli simple de viata pentru copii sau pentru parintii care trebuie sa adauge o poveste la ritualul de seara, spre exemplu.
Copiii au nevoie de reguli, iar acestea le ofera un cadru care promoveaza buna lor dezvoltare. Cu toate acestea, regulile nu trebuie scrise, ideea este mai degraba de a le internaliza, ele devin astfel mai evidente pentru copil si par legitime. Regulile scrise nu aduc nimic mai mult in ceea ce priveste increderea; nu pentru ca sunt scrise, ele nu vor fi incalcate.
Regulile trebuie, inainte de toate, sa fie comunicate, invatate si explicate copiilor. Este important ca parintii sa le explice celor mici semnificatia regulilor pentru a intelege ca acestea nu sunt doar o constrangere impusa de ei, ci o cheie pentru integrarea lor viitoare. Scopul principal al acestor reguli este de a oferi siguranta copilului, de a ajuta la dezvoltarea sa, la mentinerea sanatatii sale si la integrarea sa sociala. Acesta este motivul pentru care, in fiecare casa, educatia copiilor trebuie sa respecte regulile referitoare la culcare, igiena, respectul fata de ceilalti si politete.
De exemplu, daca se interzice utilizarea telefonului mobil la masa, scopul este acela de a avea parte de o cina placuta in familie, dar si pentru ca, mai tarziu, copilului sa nu i se para normal sa scoata laptopul/telefonul in timpul unui lunch de afaceri.
Uneori, parintii se tem ca daca impun reguli, copiii se vor revolta si se vor intoarce impotriva lor. Din contra! Regulile adecvate vor consolida relatia si le vor oferi copiilor un mediu de viata mai bun. Prin urmare, regulie sunt benefice pentru copii pentru a-si limita libertatile, mai ales ca aceste reguli linistesc si ofera senzatia ca este, in permanenta, cineva care vegheaza asupra lor.