Saltea antiescare – caracteristici, utilitate, atentionari
Una din cele mai grave probleme cu care se pot confrunta pacientii imobilizati la pat care stau in aceeasi pozitie mai mult timp este aparitia escarelor, acele rani extrem de dureroase si periculoase, insa o saltea antiescare este menita sa previna aceste rani si sa asigure un tratament eficient gratie sistemului de presiune alternativa asigurat de umflarea si desumflarea alternativa a celulelor, proces ce degreveaza de presiunea de decubit a corpul bolnavului.
Ce rol are o saltea antiescare si pe baza caror criterii poate fi achizitionata
O saltea antiescare buna are rol in vindecarea escarelor deja aparute, dar si in prevenirea aparitiei escarelor, reducand durerile si contribuind la ingrijirea pe termen lung la domiciliu a persoanelor imobilizate. Acest dispozitiv face un masaj de intensitate mica, ventileaza tegumentele pe care se realizeaza sprijinul, prevenind umezirea excesiva a acestora si cresterea frictiunii, iar la final se dovedeste un sistem foarte eficient atat in unitatile spitalicesti, cat si in locuintele pacientilor.
De regula, o saltea antiescare contine in pachet o pompa ce are functia de a produce presiune cu valoare reglabila, salteaua propriu-zisa si tubulatura pentru conectarea saltelei la pompa. Instalarea este extrem de simpla, salteaua se pune pur si simplu pe pat peste salteaua obisnuita, curata. Salteaua antiescare achizitionata de la MagazinulOrtopedic.ro se conecteaza la pompa care se alimenteaza cu energie electrica, pana ce aceasta se umfla. Salteaua se acopera cu un cearceaf curat, din bumbac, iar inainte ca pacientul sa se aseze pe ea, salteaua trebuie umflata.
Saltea antiescare | MagazinulOrtopedic.ro
Intretinerea si curatarea saltelei antiescare se face extrem de simplu, numai dupa ce pompa a fost oprita din functiune si scoasa din priza. Salteaua se curata cu o carpa umeda si un detergent non-abraziv, care nu afecteaza suprafetele. Nu se recomanda folosirea saltelei antiescare in locuri umede sau in exterior, nu se supune socurilor sau lovirilor si nu se lasa nesupravegheata atata timp cat se afla in priza.
Nu in ultimul rand, salteaua antiescare se poate folosi atat acasa, cat si in spitale, in azile, in centre de recuperare si orice unitati medicale in care pacientii stau internati mai mult timp si nu se pot misca dintr-o anumita pozitie. Zona de presiune a saltelei antiescare se modifica la fiecare cinci minute, facilitand circulatia sangelui si determinand reducerea presiunii in zonele sensibile ale corpului pacientului.
In concluzie, salteaua antiescare este o investitie necesara pacientilor pentru a-si imbunatati viata si pentru a se bucura de o mai mare libertate de miscare in pat.