Cum se raporteaza dezvoltarea personala la potentialul uman
Cum putem defini dezvoltarea personala si cum se raporteaza la potentialul uman? Dezvoltarea personala nu este masurata prin succese financiare, sociale sau externe. In schimb, este determinata de eforturile noastre de a ne dezvolta aspectele intelectuale, fizice si spirituale pentru a ajunge la intregul nostru potential uman.
In procesul de dezvoltare personala, ne straduim sa ne exprimam talentele si abilitatile pentru imbogatirea cunostintelor.
Potentialul uman, din pacate, in cultura de satisfacere instantanee de astazi, are o tendinta nesanatoasa de a obtine scheme de “imbogatire rapida” (substitut subtire, frumos, potrivire etc.). Aceasta implica faptul ca, daca sunteti suficient de bogat, suficient de slab sau suficient de frumos, vei fi fericit. In loc sa incurajati cresterea si dezvoltarea, aceste scheme si afirmatii false actioneaza impotriva acestora.
Sunt sigur ca cei mai multi dintre noi au citit sau au auzit povestile minunate ale castigatorilor la loterie care au obtinut averi masive doar pentru a le cheltui in timp scurt. Am vazut, de asemenea, vedete de divertisment frumoase, bogate si influente, care isi incheie propriile vieti nefericite, in ciuda succesului lor.
Accentul pus pe dezvoltarea personala a inceput sa apara in anii 1960, odata cu Miscarea Potentiala a Omului care isi avea radacinile in existentialism si psihologia umanista. Scopul sau a fost sa promoveze ideea ca oamenii pot experimenta o calitate exceptionala a vietii plina de fericire, creativitate si implinire atunci cand se straduiesc sa-si atinga potentialul.
Abraham Maslow, un psiholog umanist, a exprimat ideea ca auto-actualizarea (implinirea sinelui prin atingerea potentialului sau) este cea mai inalta expresie a vietii omului. In studiul sau, Maslow a descoperit ca oamenii auto-actualizati erau aceia care erau creativi si spontani, aveau un bun simt al umorului si erau in stare sa tolereze incertitudinea. Acestia apreciaza ceea ce are de oferit viata si se pot bucura de relatii personale apropiate, semnificative.
Masllow a sustinut o lista de comportamente care a crezut ca conduc la auto-actualizare.
Aceste comportamente includ:
– Mentineti-va curiozitatea si atentia pe care ati avut-o ca si copil.
– Fiti deschisi si incercati lucruri noi.
– Fiti sinceri si dispusi sa riscati nepopularitatea daca nu sunteti de acord cu ceilalti.
– Utilizati-va inteligenta si lucrati din greu la ceea ce faceti.
– Aflati cine sunteti, ce vreti si ce este important pentru voi.
– Nu va fie teama sa va deschideti catre noi experiente.
– Fiti responsabili pentru viata si actiunile voastre.