Cum se poate promova o afacere
Social media
Strategia de promovare a unei afaceri trebuie sa includa toate canalele traditionale, online si social media. O pondere de cel putin 70% din eforturile de promovare, poate fi axata pe promovarea in mediul online, cu accent pe retelele de socializare.
Promovarea produselor trebuie: sa atraga atentia, sa trezeasca interesul, sa creeze dorinta si sa determine actiunea.
Atentia asupra produselor se atrage prin promovarea online (social media, SEO, comunicate de presa, reclama platita de tipul Facebook Ads sau Google Adwords, email marketing) si prin materiale publicitare tiparite (flyere, vouchere, afise etc).
Interesul clientilor este starnit prin diferite promotii si oferte periodice pentru clienti (reduceri, produse gratuite), dar si prin studierea profilului clientului pentru a putea axa intreaga campanie de promovare pe tipologia acestuia si pe canalele pe care le acceseaza cel mai frecvent.
Dorinta se creeaza prin faptul ca se pune un foarte mare accent pe designul de produs si pe prezentarea acestuia.
Actiunea sau generarea vanzarii produsului se face respectand toti pasii de mai sus, dar si prin diferite campanii ce pot ajunge mai usor la clienti, cum ar fi posibilitatea de a se inscrie la newsletter pe site.
De asemenea, prin utilizarea metodelor de promovare online, se reduce impactul afacerii asupra mediului inconjurator, prin limitarea producerii de materiale printate pentru promovare.
Promovarea online are avea la baza mai multe strategii: cea de informare (care va fi facuta la lansarea companiei, pentru a anunta potentialii clienti de aparitia pe piata), de stimulare a cererii (se va axa pe promovarea de produs), de diferentiere a ofertei (va avea ca obiectiv promovarea calitatii produselor si unicitatea lor) si de stabilizare a vanzarilor (promovarea diverselor oferte promotionale). Acestea vor fi folosite in functie de evolutia afacerii in timp.
Canalele principale pe care se poate realiza promovarea online sunt urmatoarele:
1. Google – prin folosirea serviciului de publicitate Google Adwords.
Se stabilesc cuvinte cheie targetate pe baza carora se va face reclama, in functie de cautarile lor organice pe Google, pe tara. Dupa stabilirea cuvintelor cheie care vor permite afisarea anuntului in cautarile Google, se redacteaza anunturile care vor transmite oferta cat mai clar si bugetul zilnic.
Google AdWords arata cati utilizatori au remarcat anuntul si cati dintre acestia au dat click pentru a accesa site-ul sau pentru a apela. Cu ajutorul instrumentelor de urmarire, putem vedea chiar si vanzarile efective generate de site ca efect direct al afisarii anunturilor.
2. Facebook
Se poate crea o pagina de Facebook unde clientii vor vedea produsele, datele firmei, datele de contact si cu ajutorul careia se va interactiona cu potentiali cumparatori prin comentarii sau mesaje.
Tot pe Facebook se poate face reclama platita, targetata, astfel incat informatia transmisa sa ajunga sigur la persoanele care ar putea fi interesate. Se poate face reclama la site, la produse, la oferte promotionale sau chiar la pagina de Facebook in sine.
3. Alte retele sociale, pe care nu se face reclama platita – Instagram, Twitter, Pinterest, Tumblr.
Fiecare companie isi poate alege felul in care se promoveaza, insa pentru a reusi sa ajunga la cumparatori se recomanda intotdeauna apelarea la specialisti in domeniu. In caz contrar, se pot irosi bugete foarte mari, fara rezultate.