Care sunt pasii pentru resuscitarea unui bebelus?
Primul pas in resuscitarea unui bebelus in caz de asfixiere si cel mai important, consta in evaluarea rapida a situatiei.
Daca tuseste si nu poate respira, iar pielea lui isi schimba culoarea, trebuie ajutat sa expulzeze ceea ce blocheaza caile respiratorii. Tusea este mecanismul natural pentru indepartarea obstructiei. Daca este inconstient, trebuie efectuata resuscitarea cardiopulmonara, astfel incat sa isi poata recapata respiratia si pulsul. In timpul acesta, cineva trebuie sa apeleze serviciile de urgenta.
Chiar daca exista o singura persoana langa copil, acesta nu trebuie neglijat in timpul efectuarii apelului de urgenta. Se incepe prin aplicarea resuscitarii cardiopulmonare timp de 2 minute, apoi se efectueaza apelul fara a pierde din vedere copilul. Toate aceste proceduri trebuie efectuate cu atentie extrema si foarte bland.
Daca insa copilul este constient, trebuie ajutat sa elimine ceea ce il sufoca.
- se pune copilul cu fata in sus pe antebrat, tinandu-se capul si gatul cu aceeasi mana. Se pune cealalta mana si celalalt antebrat pe copil, astfel incat sa fie in mijlocul antebratelor.
- cu cealalta mana, se foloseste degetul mare si aratatorul pentru a tine maxilarul copilului. Dupa care copilul trebuie intors si asezat pe cealalta parte, sprijinindu-se de celalalt antebrat. Capul copilului trebuie asezat sub pieptul celui care-i face resuscitarea.
- cu mana libera, trebuie date 5 lovituri puternice intre omoplatii bebelusului pentru a-l ajuta sa scoata posibilul obiect.
- daca copilul nu ejecteaza niciun obiect, se pune mana libera pe gat si se sprijina acest brat de-a lungul coloanei vertebrale a bebelusului. Apoi se intoarce in timp ce cealalta mana si antebratul ii sunt asezate pe piept.
- cu mana care sprijina capul copilului, se foloseste degetul mare si degetul aratator pentru a tine ferm maxilarul copilului. Se sprijina bratul care tine spatele copilului pe coapsa.
- se pun 2-3 degete in centrul pieptului copilului, la piept. Se apasa incercand sa se faca o presiune de aproximativ 3-4 cm. Se elibereaza aceasta presiune astfel incat pieptul sa revina la pozitia sa normala.
- se aplica alte 5 presiuni pectorale, blande. Se repeta procedura dupa care se intoarce copilul pentru cele 5 lovituri pe spate, dupa care se repeta compresiunile toracice.
Resuscitarea continua pana obiectul este expulzat din gura copilului, incepe sa tuseasca sau sa respire singur.