Cabluri video: diferenta dintre VGA, DVI si HDMI
Exista foarte multe moduri diferite de a conecta surse video, cum ar fi televizoare si monitoare – poate fi insa destul de greu de ales, mai ales pentru ca unii dintre acesti conectori si porturi au devenit invechiti de-a lungul anilor. Multe dispozitive includ diferite tipuri de conexiuni video. Care sunt diferentele dintre ele?
Conector VGA
Video Graphics Array (VGA) este unul dintre cele mai vechi standarde de conectivitate. A fost utilizat pe scara larga pentru placi video, televizoare, monitoare de computer si laptopuri.
VGA poate suporta o rezolutie de pana la 640×480 cu 16 culori, desi se pot creste culorile la 256 prin reducerea rezolutiei la 320×200. Acesta este cunoscut sub numele de Modul 13 si este utilizat in mod obisnuit la pornirea computerului in modul Safe. Astazi, acest standard este mai putin aplicabil si este in mare masura inlocuit de standardele DVI si HDMI.
Conector DVI
DVI, prescurtare de la Digital Visual Interface, poate transmite video digital necomprimat in unul dintre cele 3 moduri:
- DVI-I (integrat) combina semnalele digitale si analogice in acelasi conector.
- DVI-D (Digital) accepta numai semnal digital.
- DVI-A (Analogic) accepta numai semnal analogic.
DVI-I si DVI-D sunt disponibile cu conexiuni simple si duble. Conexiunile simple pot suporta 1920 × 1200 la 60 Hz, in timp ce adaugarea unui al doilea transmitator digital pentru conexiunea duala inseamna ca rezolutia poate fi marita la 2560 × 1600 la 60 Hz.
Pentru a evita intreruperea fortata a dispozitivelor VGA, DVI a fost proiectat sa accepte conexiuni analogice folosind modul DVI-A. Aceasta inseamna ca dispozitivele si conexiunile DVI pot fi compatibile cu conexiunile VGA.
Conector HDMI
HDMI sau High Definition Media Input este o interfata digitala audio/video. HDMI a fost creat de un grup de producatori de electronice pentru a transfera video (necomprimat) si audio (necompensat sau comprimat cu 8 canale) pentru monitoarele de computer, televizoarele digitale, playerele DVD sau Blu-ray.
HDMI foloseste aceleasi standarde de format video ca si DVI, ceea ce inseamna ca ambele standarde sunt compatibile cu un adaptor. Deoarece conversia semnalului nu este necesara, nu exista nicio pierdere de calitate (desi spre deosebire de HDMI, DVI nu accepta audio).