Beneficiile probioticelor
Cercetarile privind beneficiile probioticelor pentru sanatate ne spun ca, diferite tulpini de bacterii au o serie de efecte benefice asupra organismului. Probioticele sunt bacterii benefice care traiesc in organism si ofera foarte multe beneficii pentru sanatate.
Acestea sunt prezente si in unele alimente si suplimente.Asadar, este recomandat ca oamenii sa consume alimente cat mai variate si bogate in probiotice pentru a se asigura ca ofera organismului diferite tulpini.
Unele dintre potentialele beneficii ale probioticelor includ:
Digestie imbunatatita – probioticele ajuta la descompunerea alimentelor si la accelerarea digestiei. De asemenea, pot reduce constipatia si simptomele bolii Crohn si ale sindromului de colon iritabil(SII).
Riscul redus de cancer – studiile indica faptul ca tulburarile microbiotei intestinale pot juca un rol in diferite boli, cum ar fi boala inflamatorie a intestinului (IBD) si cancerul asociat colitei. Drept urmare, cercetatorii sugereaza ca probioticele pot ajuta la prevenirea acestor boli.
Sanatatea vaginala – vaginul contine o abundenta de bacterii. Antibiotice, spermicide, nasteri, pastile, toate acestea pot da peste cap echilibrul delicat al tractului vaginal, ceea ce duce la infectii. Probioticele pot restabili echilibrul florei si pot ajuta la prevenirea acestor probleme.
Sanatate mintala – expertii considera ca o sanatate intestinala buna poate influenta sanatatea mentala. Cercetarile sugereaza ca probioticele pot reduce sentimentele de depresie si anxietate, desi sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma acest lucru.
Mai putine reactii adverse la antibiotice – peste o treime dintre persoanele care iau antibiotice dezvolta diaree asociata antibioticelor (AAD). Prin urmare, unii medici recomanda oamenilor sa ia probiotice alaturi de antibiotice pentru a preveni AAD.
Riscul redus de boli metabolice – obezitatea, diabetul de tip 2 si bolile hepatice, sunt tipuri de boli metabolice. Consumul regulat de probiotice poate preveni si trata aceste afectiuni.
Managementul diabetului – alte cercetari raporteaza ca probioticele pot imbunatati controlul glicemic si metabolismul lipidic la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
Un efect mai putin cunoscut, dar destul de studiat, al probioticelor, il reprezinta ajutorul acestora in curele de slabire. Ele ajuta la prelungirea starii de satietate si reducere a senzatiei de foame, contribuind in acelasi timp si la accelerarea arderilor.