Beneficiile alaptarii prelungite pana la 2 ani
Teoretic, orice proaspata mamica isi poate alapta puiul, fie ca l-a nascut pe cale naturala sau prin cezariana. Alaptarea este un proces perfect normal si natural iar laptele de mama nu numai ca este gratis ci are si foarte multe beneficii asupra dezvoltarii copilului. Alaptarea se recoanda pana la varsta de 2 ani, de catre Academia Americana de Pediatrie. Pana nu demult, alaptarea era recomandata in primul an de viata dar acum Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF fac un pas important pentru cresterea si dezvoltarea copiilor si sustin mamicile care vor sa ii alapteze prelungit.
Ce avantaje au copiii alaptati exclusiv in primele 6 luni si apoi pana la 2 ani
Alaptarea prelungita, pana la varsta de 2 ani garanteaza pastrarea valorilor nutritive ale laptelui. Copilul poate sa manance foarte bine alimente solide insa laptele are cele mai multe substante importante pentru corpul bebelusului. Laptele matern ii ofera copilului anticorpi pe toata durata alaptarii, chiar si dupa varsta de un an, acesta fiind mai protejat de raceli, enterocolite si alte boli ale copilariei.
In cazul in care bebelusul sufera de o afectiune precum enterocolita sau este racit, alaptarea il va ajuta sa isi revina mai repede, sa se hidrateze, sa ii scada febra celui mic si sa ii refaca flora intestinala. In plus, confortul emotional este maxim pentru copilul alaptat care sta in bratele mamei.
Alaptarea contribuie la dezvoltarea vorbirii copilului pentru ca efortul copilului de a suge la san ii dezvolta unii muschi faciali mai bine decat suptul tetinei. Studiile medicale demonstreaza faptul ca alaptarea prelungita asigura copilului un IQ mai mare, un viitor sanatos si il protejeaza de boli. Mama are si ea beneficii in urma alaptarii prelungite. S-a demonstrat faptul ca alaptarea scade riscul aparitiei cancerului ovarian sau de san, intarzie reaparitia menstruatiei si o ajuta sa scape mult mai repede de grasimea acumulata in timpul sarcinii si de kilogramele in plus.