Baiatul cu pijamale in dungi – o carte care topeste inimi si da fiori reci cititorilor
Unul din cele mai controversate subiecte ale filmelor si cartilor din toate timpurile a fost Holocaustul si experienta evreilor in lagarele naziste. Din pacate, aceasta a fost o realitate crunta cu care milioane de oameni s-a confruntat si care acum este expusa sub forma scrisa dar si sub forma de ecranizare. Una din cele mai importante carti in acest sens este Baiatul cu pijamale in dungi, scrisa de John Boyne.
Povestea emotionanta se bazeaza pe ororile ce se petreceau in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pe chinurile pe care trebuiau sa le indure evreii care erau inchisi si dusi la lagarele de munca din cauza fanatismului lui Hitler. Ecranizarea a avut un succes rasunator in intreaga lume insa cartea este cu adevarat emotionanta. Povestea il are in prim plan pe Bruno, un baiat de noua ani care vrea sa isi faca prieteni si care vrea sa imparta fericirea lui si cu cei care au avut mai putin noroc in viata. Bruno este baiatul unui celebru om sus-pus in armata nazista si, culmea ironiei, se imprieteneste cu un baietel nazist din lagarul langa care locuiau, dupa ce viata le-a fost schimbata tot din cauza regimului nazist.
Intr-o noua locuinta, cu un tata dur si absent si o mama depresiva, Bruno isi cauta prieteni in imprejurimi. In lagarul pe care il admira zi de zi de la geamul camerei lui gaseste un baietel pe nume Shmuel, atunci cand explora imprejurimile. Spre deosebire de Bruno, bine imbracat si cu mancare la discretie, Shmuel era slab, chel, murdar, mereu flamand. Baieteii impart aceeasi zi de nastere, mancarea, jucariile. Bruno incepe sa il viziteze in mod regulat pe Schmuel si sa se joace cu el, pana cand Schmuel nu mai are puteri sa faca niciun fel de activitati, uneori nici macar nu aparea la gardul din sarma ghimpata.
Zilele trec iar Bruno este instiintat ca va trebui sa se intoarca la Berlin. Inainte de aceasta noua schimbare in viata lui, Bruno decide sa porneasca intr-o mareata aventura alaturi de Shmuel si sa faca schimb de vieti, de haine, de destine. O data ce Bruno primeste o pereche de pijamale in dungi, se poate strecura in interiorul lagarului pentru a fi mai aproape de Shmuel si pentru a vedea exact cum se desfasoara viata oamenilor de acolo. Din pacate, tot romanul are un final tragic, Bruno gasindu-si sfarsitul intr-o camera de gazare alaturi de Shmuel si de multi alti evrei carora li se pregatea un sfarsit rapid si tragic. Parintii lui Bruno sunt ingenuncheati de durere iar pijamaua in dungi este cea care ii aduce atat fericirea de a-si face un prieten cat si sfarsitul tragic.