Alergiile alimentare la bebelusi
In ultimii 20 de ani, alergiile alimentare la bebelusi au crescut. Cei mai frecventi alergeni sunt: oua, lapte de vaca, arahide, peste si nuci.
Ce este o alergie alimentara?
In principiu, orice aliment poate declansa o alergie alimentara. Aceste alergii alimentare apar doar la cateva ore sau chiar zile dupa expunere.
Alergia la proteinele din laptele de vaca ocupa un loc predominant, in special la copiii sub un an. Cea mai buna prevenire este alaptarea in primul an de viata al bebelusului.
Simptomele alergiei alimentare
Anumite alergii alimentare se pot manifesta imediat si acut la introducerea primelor sticle de lapte de vaca. Copilul va avea apoi reactii cutanate, respiratorii si digestive diferite:
- Urticaria;
- Varsaturi;
- Edem;
- Diaree;
- Disconfort.
La cea mai mica suspiciune de alergie alimentara, parintii trebuie sa comunice doctorului totul: natura mancarii, reactiile bebelusului, data si ora mesei si disconfortul.
Cum sa tratezi copilul?
Diagnosticul alergiei alimentare se bazeaza pe o examinare a obiceiurilor alimentare ale bebelusului, a istoricului sau alergic personal si familial.
Dupa ce medicul a efectuat teste (test de patch-uri pentru alergie la lapte) pentru a identifica alimentele in cauza, acestea sunt eliminate din dieta. De asemenea, cu cat informatiile parintilor sunt mai precise, cu atat sarcina medicului va fi mai usoara.
In unele cazuri, evitarea alimentelor incrucisate sau asociate ar trebui luata in considerare si pentru tratarea alergiilor alimentare: lapte de vaca, capra, oaie sau arahide si nuci.
Pentru sugarii care dezvolta alergii la laptele de vaca exista hidrolate in farmacii care il inlocuiesc foarte bine. Este un lapte artificial ale carui proteine au fost segmentate pentru a-l face hipoalergenic.
Boli asociate cu alergia alimentara
Atentie, nu trebuie confundate alergiile alimentare cu intolerantele alimentare. In acest din urma caz, copilul poate prezenta:
- Reactii toxice legate de prezenta unui contaminant in alimente.
- Reactii pseudo-alergice. Unele alimente reproduc aceleasi simptome ca la alergie.
- Intoleranta la lactoza legata de ingestia slaba de zahar din lapte (lactoza) de catre intestin.